There was an error in this gadget

Friday, May 15, 2009

i'm home

| | 1 comments

Yea..aku da balik pahang..haa da 4 hari duk umah da bru nk update..almaklumlah ni je kesempatan yg ada..
ok biarla kan..
and that's mean i'm no longer in kelantan n no longer at rumah 'sauna' itu...huhu
ok..since da duk rumah..tidak dapat la diriku ini utk berbloging..ini pasai umah aku tkde intenet ok..kirenye lambat la bru aku update ok..

ok that's all..
Read more...

Saturday, May 9, 2009

huh lagi

| | 2 comments

ko ingat ko bagus sangat ke haaa???
asal la de manusia cam ko kt dunia ni...
huuuh
d***n...s**k..s**t..
Read more...

huh

| | 1 comments

yeessssssss!!!!!!!!!!!!!!!

tak lama lagi aku nak balik....tak sabar dah...nak meniggalkan kelantan ni....
yaaaaa....aku memang tak sabar da nak balik...nak tahu sebab ape...aku da tak tahan duk kt sini...
dala umah ni panas...kb pom panas...huh memang kt sini sumenyer memanaskan...memang fjhfgtyregfhghghgbfyujnew....huh puas hati aku...

aku da tak sabar nk tengok tv...aku da terlepas banyak gile faveret tv show aku...
cepat la hari isnin...

aku nak balik....
Read more...

Thursday, May 7, 2009

fun facts part 2

| | 0 comments

1) Butterflies taste with their feet.

2) A duck's quack doesn't echo, and no one knows why.

3) In 10 minutes, a hurricane releases more energy than

all the world's nuclear weapons combined.

4)On average, 100 people choke to death on ballpoint pens every year.

5) On average people fear spiders more than they do death.

6) Ninety percent of New York City cabbies are recently arrived immigrants.

7) Thirty-five percent of the people who use personal

ads for dating are already married.

8) Elephants are the only animals that can't jump.

9) Only one person in two billion will live to be 116 or older.

10) It's possible to lead a cow upstairs...but not downstairs.

11) Women blink nearly twice as much as men.

12) The Main Library at Indiana University sinks over an inch
every year because when it was built, engineers failed to
take into account the weight of all the
books that would occupy the building.

13) A snail can sleep for three years.

14) No word in the English language rhymes with

"MONTH".

15) Average life span of a major league baseball: 7 pitches.

16) Our eyes are always the same size from birth, but our nose and ears
never stop growing.

17) The electric chair was invented by a dentist.

18) All polar bears are left handed.

19) In ancient Egypt, priests plucked EVERY hair from their bodies,
including their eyebrows and eyelashes.

20) An ostrich's eye is bigger than its brain.

21) TYPEWRITER is the longest word that can be made using the
letters only on one row of the keyboard.

22) A crocodile cannot stick its tongue out.

23) "Go." is the shortest complete sentence in the English
language.

24) If Barbie were life-size, her measurements would be 39-23-33.
She would stand seven feet, two inches tall.

25) The cigarette lighter was invented before the match.

26) Americans on average eat 18 acres of pizza every day.

Read more...

perhaps love...sarang in gayo

| | 2 comments

princess hour a.k.a gong
drama korea yang sememangnya penat untuk ditonton...24 episod total...satu episod da sejam...kalau sesiapa yang extreme dan fanatik cite korea tu...alamatnya satu hari tak tido, tak mandi, tak makan, tak g tandas...haaa

sarang in gayo...salah satu ost die...aku suke gile ngan lagu ni...walaupun bahasa yang aku tak bape nak faham...ops...memang tak faham pom...tapi memang suke lar...tak dapat nk masuk kan video atas sebab teknikal...harap maaf...so hayati jer la lirik die...hahahaha

Perhaps Love / Sarangingayo lyrics
Singer: J & Howl

On-je-yot-don-gon-ji / gi-yong na jin ah-na
ja-ku nae mo-ri-ga / no-ro u-ji-rop-don shi-jak
han-du bon-shik / doh-oh-ryu-dun seng-gak
ja-ku nul-o-ga-so / jo-gum dang-hwang-su-ru-un i ma-umpyol-il-I ah-nil su it-da-go / sa-so-han ma-umi-ra-go
ni-ga ne-ge ja-ku (ne ge ja ku)
ma-rul ha-nun / geh o-saeng-han-gol

Chorus:

sa-rang-in-ga-yo / ku-de nah-wa gat-da-myon shi-jahk-in-ga-yo
ma-mi jah ku gu dael / sa-rang-han-dae-yo
on se-sang-i dud-du-rok / so-ri-chi-ne-yo
wae i-je-ya dul-li-jyoh oooohh...
so-rol man-na-gi we-hyae / i-je-ya sa-rang cha-jat-da-go

ji-gum nae ma-umul / sol-myong-ha-ryoh hae-do
ne-ga nae-ga dwe-o mamul nu kki nun bang bop ppun in de

i-mi nan ni / a-ne / it-nun-gol
ni a-ne / ni-ga it-du shi
u-rin so-ro-we-ge (so ro we ge)
i-mi gil-dul-yo / jin-ji mo-la

Repeat Chorus:

Seng-gak-hae-bo-myon (saeng gahk hae boh myuhn)
Manh-un sun-gan-so-ke (so ke)
Ol-ma-na manhun (yeah) sol-le-im it-ot-nun-ji
jo-gum nujun gu man-kum nan do jal-hyae jul-kke-yo

ham-ke hal-ke-yo / chu-wok-i dwel giokman sol-mul-hal-ke-yo
da-shin nae gyote-so / ddo-na-ji ma-yo
jjal-bun sun-gan-jo-cha-do bul-an-han gol-yo
nae-ge mo-mul-lo-jwoyo oooohh...
Gu-dael i-roh-ke ma-nhi (gu to rok ma-nhi)
Sarang-ha-go wi-so-yo (gu dae yo ya mahn) i mi

-------------------------------------------

English Translation

Perhaps Love (Sarang Een Gah Yo/사랑인가요)
Singer: Howl & J (from Goong/궁 OST)


I don't know when it all started
When my head became dizzy with thoughts of you

These thoughts would often pop up in my mind
I feel anxious as my heart expands towards you

It's nothing.. it's just a little thing
Your words are awkward to me

Is it love? If you feel the same way, is it a beginning?
My heart keeps saying it loves you
It screams out for the whole world to hear
Why has it taken so long for me to hear it~?
We've finally met.. finally found love

If I wanted to show you how I feel
The only way would be for you to become me

I'm already inside of you
Just like you're inside of me

To each other [to each other]
We may already be too accustomed

Is it love? If you feel the same way, is it a beginning?
My heart keeps saying it loves you
It screams out for the whole world to hear
Why has it taken so long for me to hear it~?
We've finally met.. finally found love

When I think about it [when I think about it]
I realize how many moments there were when my heart trembled
I'll try as harder as I was late in realizing my feelings

I'll be with you, I'll only give you fond memories
Please don't ever leave me again
Even the shortest moments without you make me uneasy
Please stay by me~

I already love you so much (you're the only one)

Read more...

Wednesday, May 6, 2009

rakan-rakan

| | 7 comments

hmmm....disebabkan keboringan melampau dan aku tak tahu nak tulis pe kali ni...so nk cite pasal rakan seperjuangan time sekolah kt high school musical dulu...percaye ke aku sekolah situ????


ni name die hidayah...time skool dulu...girls panggil hida...boys panggil dayah...jangan korang tak tahu...hida ni kesukaan semua budak laki time skola dulu...tabik la kt kau..


this is suraya...die ni muda sebulan dari hida...bufday hida 20/1 dan suraya punya bufday 20/2...yang paling aku ingat pasal suraya die ade nick name MARKONAH...datang dari mane name tu aku tak tahu...


name die ni siti mata...ops silap...siti ainon...mase kt skool dulu die de kakak kandung kt sane...name kak die kak wiwi...merangkap senior...garang kak wiwi ni...adik die pon garang jugak...cume tak tunjuk sangatla


haaa yang sorang ni name die ade cam name jepon sikit...izumy dihafiny...die dan spek mate die tak leh berpisah...izumy ni kalau die tido dan lebih2 lagi bile spek mate die ditanggalkan...gempa bumi pon die tak sedar...hahaha...just joking mie...


name btul dalam surat beranak dan ic...sapura...tapi panggil yern...jauh menyimpang dari name btul...aku penah tanye nape panngil yern...die ade cite tapi aku tak ingat...hehehe....time skool dulu suke men basketball....


yang ni namenye nurul filzah...satu bacth panggil pjah...die ni kuat lari...aku satu rumah sukan ngan die sekali ngan enon, suraya n has...kerana kekuatan nya berlari die telah menyumbang kan markah kepada rumah marikh...hidup marikh...

[gambar di-remove atas sebab2 tertentu]


cube teka mane satu kawan aku...yang pakai baju pink tu...name die suhaida...panggil dada...die ni ade kembar...name kembar die nana...hmmm satu u ngan aku...tapi aku masuk lambat skit...die masuk dulu...die mek akaun...aku mek statistik...kadang-kadang jer terjumpa kt kampus...die ni sepupu p-jah...

hmmm....de lagi sorang aku tak jumpe cari gambar die...name die hasnida...panggil has....time f5 dulu die ni pkrs (penolong ketua rumah sukan) rumah marikh...sejawatan dengan yern...die nie muke memang garang n kerek...tapi she's ok nice sebenarnye...

tula die sedikit sebanyak coretan sahabat2 time high school musical dulu...aku rindu gile ngan korang...jom wat gathering kt genting...




Read more...

Tuesday, May 5, 2009

yummy-yummy

| | 2 comments

hari ni tegahari tadi...kami serumet berjaya memasak spaghetti...at last dapat gak makan spaghetti...lame da nk makan since tengok cite jepon BAMBINO...cite ni best...hoh promote lagi...biarlah kan aku nk promote...tu kire cam hobi masa lapang la tu...haaa iye...percaya ker???

ok nk show you all the making of spaghetti...heeeeeee


ni die bahan-bahannya...actually tertinggal satu benda kat sini...daging cincang


ni da siap potong sumer...tin tomato puri ni pon da siap buka

actually...ade incident masa buka tin tomato puri ni...tapi bukan aku la yang bukak kan...tak berani hehehe...sebab kena pakai pisau kalau pakai can opener takper...i'm the expert...ceh belagaknyer...ayu yang bukak tin tu...disebabkan terlalu gelojoh...hiperbola gile...sedikit demi sedikit tomato puri tu terkena kaki ayu...nk dijadikan cerita...aku nak la mek gambar...baru jer ambek kamera die dah lap da kotoran degil yang tak bape degil itu...baru nak wat gempak kt blog nk tulis..."gile la masak spaghetti sampai berdarah-darah kaki"...hahahaha


ni spaghetti yang direbus...time nk tahu die dah masak ke belum berurat-urat jugaklah da ditelan oleh aku...hehehe


ni adalah proses yang aku kategorikan agak membusukkan diri la jugak...membasuh daging cincang yang berdarah dan berBAU LEMBU...

ok aku malas la nk citer bebanyak pasal proses die masak...kalau nak resepi die cari sendiri la...hahaha...kejam la pulak...aku tunjuk gambar yang sikit-sikit sudah...


ni la die kuah bolognese spagheti huhuhu....kami letak lauk banyak...ade meatball, sosej, carrot, lada benggala...huu banyak...siap tunjuk api dapur gas lagi...


haaa...amacam...adakah anda2 kamu2 merasai kesedepan sehingga menjilat jari @ lemak berkrim disukai ramai...ni kalu bace blog ni time bulan puasa ni mau batal puasa ni...hiperbola sekali lagi...hehehe


whoaa...menarik tak...menarik tak...

memang meletup la spaghetti ni...kuah die mantap...cube teka sape yang memasak kuah itu...
a) aku
b) ayu
c) WANA

yeaaa btul wana masak...saranan untuk wana...ni dialog siang tadi..."wana ko bley la bukak kedai pasta n mee"...


mantap...habis licin...pinggan saper tah???...wat2 tanya pulak...faham2 sendiri la ek...hehehe

dan disebabkan kuah tadi berbondong-bondong...dan spaghetti yang turut sama berbondong-bondong...de ker perkataan ni dalam kamus dewan haa...bedal jerla...tulis blog jer pom...mcam la de pemeriksa blog...cam pemeriksa kertas jawapan soalan exam...alamak dah melencong ke lain pulak....cube teka...teka lagi...berapa trip kami makan...
a) 1 kali
b) 2 kali
c) 3 KALI

btul 3kali kami semua makan...aku, wana, ayu dan awin...tapi baru jap tadi ade orang tu cakap...ni dialog die..."rase nak makan nasi lemak la"...haa mek kau lapar lagi rupenyer...

ok that's all...penat la taip...huuuu



Read more...

andai itu takdirnya

| | 2 comments

whoaaa....gempak nyer tajuk n3 kali ini...mesti anda2 kamu2 ingin mengetahui apakah disebalik tajuk n3 ini dengan kehidupan aku...

ok semua orang bawak bertenang dan bertendang...

meh citer skit...skit jer nih...rahsia tuk sesape yg menyinggah di blog ku ini...

LIGHTS CAMERA n ACTION... TAT...TARARA....

huh mesti de manusia yang dah tak sabar nk tahu ni...sajer jer nk suspen2...huhuhu...

"Jangan salah faham Puan Sri. Kemaafan yang diberi tidak akan sama sekali menjadikan saya lupa pada kedudukan diri saya ini. Saya tak boleh membuang pangkat itu ketepi kerana kesalahan yang pernah dibuat kepada saya."

"Saya telah menjadi balu sebelum masanya dan anak-anak saya juga telah menjadi anak yatim sebelum masanya. Sembilan bulan mengandung mereka tanpa suami disisi. Saya pekakkan telinga mendengar cemuhan masyarakat sekeliling."

Andai itu takdir-Nya, dia menempuhinya dengan tabah dan sabar. Apa yang penting sekarang adalah kebahagiaan anaknya, Dania. Sekurang-kurangnya, bila Aleya menutup mata, kehidupan Dania akan terbela.


"Selama aku meniti liku-liku kehidupan yang penuh dengan onak dan duri ini, aku tidak pernah pasrah dalam hidupku. Andai itu takdir-Nya sebelum menggapai bahagia aku redha. Namun sampai waktu apabila aku tidak mampu untuk bertahan lagi, hatiku lebih keras dari kerikil."


haaa itulah dia sinopsis novel yang bertajuk andai itu takdir-Nya...seriously novel ni best gilerrrrr....


ni la novel tu...

betul ni novel ni best giler....tak percaya...ok..my rumet yang dua org lagi yang sememang nyer kaki novel like me...2 kali bace...tetap touching...huu tak bleh blah btul mereka berdua ini...hehehe ayu dan wana jangan marah...

yang aku tulis tu sinopsis kat belakang buku die...huhuhu tak bleh nk citer lebih2...nnti tak surprise kepada yang berminat...
tapi frankly speaking and seriosly talk novel ni best sangat...
huhuhu tak rugi aku membelinya...hahaha...promote nih...

moral of the story: aku de sebuah...hehehehe...third novel yg aku beli dan sangat memuaskan hati...huhuhu



Read more...

Monday, May 4, 2009

freedom at last...huh ye la tu

| | 0 comments

aku da habis exam yahooooo!!!!!!!
walaupon tadi rase nak marah jer orang yg wat soklan tuh!!!???huh tensen giler...nak tahu sebab per???
soklan QMT503 tadi "susah tahap (dewa + gaban) kuasa infiniti = tekan2 calculator kuar math error"...huh memang susah giler lar...tadi nasib bek jer aku tak nangis jer tadi...sebaliknyer aku geram giler...tak tau la naper...tapi alhamdullillah aku bley jugak jawab walau dengan mengarutnyer...HAHAHAHAHAHAHAHA...ketawa puas2...

dan selepas berakhirnya paper yang "susah tahap (dewa + gaban) kuasa infiniti = tekan2 calculator kuar math error" tadi bermakna aku da habis exam...ketawa lagi...HAHAHAHAHAHAHAHAHA.....

tapi...huh de tapi lagi...aku tidak dapat berangkat pulang kerumah lagi kerana ade bengkel tuk praktikal...huuu kena tunggu lama lagi...apakah yang harus diri ini lakukan dalam masa 7 hari ini...huuuu mesti aku bored to death punya...dala cik laptop ku kat hospital...

lepas balik dari exam tadi terus balik umah sewa yang cam sauna tu...lepas tu rilek2...then cik izyan adnan call...cakap2...borak2...talk2...chat2...gosip2...sedar tak sedar kitorg da cakap hmmm about 1 jam lebey gak r...giler banyak kredit cik izyan sorang tu...lepas tu...adoi berapa banyak lepastu daaa...

then aku nengok OIAM kt youtube...huhuhuhu kelaka giler muka tomok masa his name kena umum oleh marion yang comel itu...huu suka dgr die speaking english..nak nangis da tomok itu...tapi at last die menang congrates tuk die...huuuuuu....

tetibe kan de la sorang dari kami mencadangkan "jom wat lempeng" pastu wat la...ayu yang bancuh...ayu yang masak...first trial...hahaha hampir hangit dan tak jadi...sebab tak jadi gi tukar kuali...then baru jadi...da de lempeng kena ade cicah nyer...so cicah nyer sardin hancur2 resepi by ella and that's me...big applause...pe lagi tepuk la tangan...hahaha...rase pe tah sardin tadi tu...kalu kami berempat ni tak food poisoining by tommorrow maknenyer resepi tu ok tuk di makan....ketawa lagi dan lagi...hahahahahaha...seronoknyer dapat ketawa...HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.....

ok that's all...
p/s:ni pinjam laptop ayu nih nk update nih...



Read more...

Saturday, May 2, 2009

pantun bertudung vs fesyen

| | 0 comments

pantun yang ku terjumpa kt internet:

Pakai tudung tapi bertelanjang
Itulah gaya orang sekarang
Mana tidaknya, ukuran body semua terang-terang
Yang mana kendur yang mana tegang

Baju nipis nampak bayang
Peha gebu saja ditayang
Lebih baik tak pakai baju senang
Dah tentu boleh tunjuk terang-terang

Baju ketat seluar sendat
Pakai tudung just ikat-ikat
Dari mula memang bukan adat
Disudut agama pun gaya tak berkat

Tudung jarang baju nipis
Pakai sikit boleh nampak 'garis'
Mata orang terbeliak, kita membengis
Bila kena kutuk, kenapa menangis

Lengan pendek blaus gantung
Jeans ketat melekat dipunggung
Jadi orang Islam ni sebenarnya beruntung
Agama tak suruh berbungkus macam pocong

Apa rasanya, kepala bertudung, kain terbelah
Kalau takat rambut orang kurang ghairah
Lain kalau peha gebu atau ternampak lurah
Mata yang memandang boleh keluar darah

Kebaya ketat, kain terbelah
Ikat tudung macam tak sudah
Nak ikut suruhan agama memang tak mudah
Tapi Islam sebenarnya indah

Tutup aurat bukan suruh berselubung
Sampai tak nampak muka dan hidung
Yang faham tuntutan amat beruntung
Taklah bersungut mulut pun muncung

Dah kalau mula minat nak bertudung
Cubalah sesuaikan apa yang disarung
Kalau masih rasa jiwa tu 'mendung'
Maknanya nafsu tu belum dapat dibendung

Bertudung itu bukan satu paksaan
Ianya lebih kepada keinsafan
Selalunya nafsu masih dikuasai syaitan
Itu la pasal fesyen pun yang bukan-bukan

Asal menutup aurat itu tuntutan
Kalau dianggap susah, tu sebab bosan
Yang ye nya hati tak berkenan
Tu yang berjela-jela mencipta alasan

Menutup aurat satu syariat
Kepada agama kita taat
Hidup berkat pahala berlipat-lipat
Didunia selamat, di akhirat hebat

Dalam tiap perbuatan, kita mulakan dengan niat
Gitu juga bertudung, janganlah konon nak tunjuk taat
Alamat pahala lebur, dosa bertingkat-tingkat
Mentelah pula berfesyen tak kena tempat

Baik tak bertudung kalau hanya nak rosak imej
Walhal Islam suruh pakai yang sopan dan manis
Dah kalau takat pakaian ngalahkan pengemis
Atas tutup, bawah buka, ni apa punya jenis?

Kita memang hidup dalam era serba maju
Sungguhlah iman tak dinilai just ikut baju
Kalau bertudung tapi pakai yang 'gitu-gitu'
Kita pun susah kenal, manusia ke hantu

Banyak salah faham bila mula bertudung
Maknanya no fesyen-fesyen only the baju kurung
No more pant suit, kebaya or kebarung
Dah kalau gitu lebih baik duduk berkurung

Bertudung bergaya biarlah yang sempurna
Tak jadi bahan kutuk, jangan pula menambah dosa
Pun tak usahlah juga terlebih gaya
Islam itu suka yang sederhana

Kenalah pula kita wanita bekerjaya
Fesyen busana muslimah yang paling kena
Kalau rasa nak letak kaler, tu yang paling asas je
Sebab agama sendiri menggalakan kita selesa

Mana tidaknya, bila bekerja kita bergaul semua
Kalau sendiri memandang muka pun layu je
Orang dok mengata, kita pun rasa terhina
Dah kalau 'put color' jangan macam 'rainbow' pula

Siapa kata kita tak boleh berwarna
Tak caya cuba tengok semua pendakwah-pendakwah kita
Ustazah-ustazah mereka tetap juga bubuh kaler
Taklah sampai mengancam, cuma biar nampak 'bernyawa'

Tu sebab kita buat kerja semua dengan niat
Jadi terserah budi bicara tuan punya jasad
Dah kononnya bertudung tapi hati masih jahat
Baik tak le payah berpura nak tutup aurat

Kalau dah memang rasa nak berubah
Peduli kata orang bukan dia yang susah payah
Asal niat, matlamat dan cara kita istiqamah
Lantak mereka lah kalau nak tergigit lidah

Bersamalah kita mengkaji semula
Pakaian kita yang bagaimana gayanya
Andai belum betul-betul bersedia
Janganlah kita mencemar kesuciannya

Andai terasa hidayah menyinggah
Lakukan yang betul mengikut sunnah
Menutup aurat jangan sekali dirasa payah
Mengapa diperleceh, itukan perintah

Andai dihati redha dan ikhlas
Diwajah Nur terpancar jelas
Walaupun bergaya tak berapa 'kelas'
Asal Tuhan tahu, diakhirat pengorbanan terbalas

Harap maaflah kalau terlalu panjang
Bukan sengaja mereka yang bukan-bukan
Berpantun seloka bukan setakat hiburan
Yang mana betul jadikan pedoman.
Read more...

Labels

Followers

 
 

Coret - Coretan | Diseñado por: Compartidísimo
Con imágenes de: Scrappingmar©

 
top